Regionalni industrijski sindikat

Predavanje o sindikalizmu i radničkom pokretu za studente

Large_20160430_141217

U subotu 30. travnja, uoči obilježavanja Prvog maja, Siniša Miličić održao je predavanje o sindikalizmu i radničkim pravima za studente Pravnog te Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Predavanje se dotaknulo povijesti radničkog pokreta i sindikalnog organiziranja, trenutnog ustroja i osnovnih funkcija sindikata u Hrvatskoj, ali i individualnih prava radnika zagarantiranih Zakonom o radu koja će studentima svakako biti važna pri završetku fakulteta, odnosno izlasku na tržište rada. S obzirom na velik odaziv sudionika u popodnevnom subotnjem terminu te brojna pitanja koja su postavljali u jako dobroj atmosferi, možemo zaključiti da je ova populacija svakako zainteresirana za radničke i sindikalne teme, ali i kako postoji potreba da ih se o njima sve više informira.

Prilikom susreta sa studentima otvorene su teme koje još nisu dovoljno adresirane unutar sindikalnog polja, a to su pitanja studentskog rada i rada preko studentskog ugovora te mogućnosti za zaštitu i ostvarivanje radničkih prava unutar ove skupine. Kako velik broj studenata uz studiranje paralelno radi, njihov interes za radnički pokret u skorije bi vrijeme mogao dovesti do promišljanja oblika organiziranja studenata-radnika, kao i njihovog uključivanja u sindikate.

Preporučite članak: