Deutsche Welle o radnim uvjetima u City Connectu

Large city connect sindikat

Kampanju za veće plaće u City Connectu i pokušaje radnika i radnica da se udruženi izbore za bolje uvjete rada, zamjetili su i neki mediji.

Radnici i radnice City Connecta s projekta E.ON, udruženi u sindikat RIS, mjesecima se bore kako bi im se kroz povećanje plaće ublažile posljedice sve većeg rasta cijena. Uprava, iako na prvu susretljiva, zahtjeve radnika odlučila je ignorirati poručivši da im se to "ne uklapa u predviđeni budžet". Firma koja se u medijima hvali s više milijunskim profitima odlučila je sav trošak krize svaliti na leđa radnika.

Tu, drugu stranu priče uspješnosti City Connecta, a koja se sastoji od stalnog povećanja opsega posla i stresa uz za mnoge radnike ispodprosječne plaće, počeli su otkrivati i neki mediji:

"Često nam se tamo poručuje i da nije sve u novcu, a to izgovaraju osobe koje primaju menadžerske plaće... radnici su općenito već umorni od svega. Posao nije fizički zahtijevan, ali psihički baš ubije čovjeka", poručio je naš sindikalni povjerenik Marko Trstenjak u razgovoru za Deutsche Welle.

Nadopunjuje ga za Novosti i Helena Leš, također radnica i sindikalna povjerenica RIS-a: "Zaposlenje u kontaktnim centrima od vas traži brzinu, informatičku pismenost, razumijevanje procesa firme, administrativno znanje, timski rad, visoku toleranciju na stres, empatiju, poznavanje standarda komunikacije... Čitav niz vještina, a plaća je minimalna. Bila je premala i prije inflacije, a sada uz sva poskupljenja, definitivno nije dostatna za dostojanstven život."

Osim o uvjetima rada, pričalo se i o načinima na koji se oni mogu poboljšati: "Sindikalno organiziranje najefikasniji je način na koji radnici zajedno mogu vršiti organizirani pritisak na poslodavca, pregovarati i pokušati se izboriti za svoja prava. Sami kao pojedinci možemo vrlo malo, u što sam se imao prilike uvjeriti posljednjih godina kad sam pokušao s nadređenima razgovarati o nekim problemima” za Radnička prava govorio je Igor Čudić treći sindikalni povjerenik Ris-a, zaposlen u E.ON-u.

Sve troje sindikalnih povjerenika ujedno su u srpnju prošle godine preuzeli ovlasti radničkog vijeća, pošto u firmi ono nije postojalo, i zadnjih skoro godinu dana pratili poslovanje firme, njen odnos prema radnicima, zaprimali prijave radnika i upozoravali upravu na propuste.

Sumnjamo da je upravo iz tog razloga (zajedno s činjenicom da se sindikat širi na druge odjele) pokrenuta nedavna inicijativa od strane višepozicioniranih ešalona u firmi - oni su po odjelima od radnika prikupljali potpise za izbore za radničko vijeće. Radnici nam javljaju da im uglavnom nije bilo objašnjeno što se to potpisuje, neki su čak mislili da potpisuju podršku sindikatu. Imamo razloga vjerovati kako je cilj te inicijative da kroz izborni proces pokuša u radničko vijeće postaviti ljude bliske upravi, kako im radničko vijeće više ne bi "radilo probleme" odnosno kako bi ga pasivizirali i sveli na još jedan upravi podređen kotačić firme.

Ali neka, na izborima ćemo se im se suprotstaviti s listom koju će sastaviti radnici udruženi u sindikat, i na kojoj će se kandidirati oni koji žele raditi u interesu radnika City Connecta.

Ako radite u City Connectu i imate bilo kakve pitanja ili nejasnoće, obratite se sindikatu:
ris@ris.com.hr (098 931 2433)

ili sindikalnim povjerenicima s pravima i ovlastima radničkog vijeća:

Marko Trstenjak marko.trstenjak@ris.com.hr (095 902 0643),
Helena Leš helena.les@ris.com.hr (097 702 1366),
Igor Čudić igor.cudic@ris.com.hr (091 538 2786)
Mediji (poveznice na članke) koji su dosad pisali o organiziranju o City Connectu:

- Deutsche Welle
- Novosti
- Radnička prava
- H-alter