Izvještaj o uvjetima rada u sektoru njege i skrbi na globalnoj razini

Small foto ris web 2

Globalna sindikalna središnjica UNI Global Union objavila je izvještaj o rezultatima ankete provedene među 3000 radnika i radnica u 40-ak zemalja koji rade u domovima za starije i kućnoj njezi, u čijem provođenju je sudjelovao i Regionalni industrijski sindikat. Izvještaj ukazuje na goruće probleme koji narušavaju kvalitetu skrbi i prisiljavaju radnike na rad u uvjetima koji ugrožavaju njihovo zdravlje.

Upitnik o uvjetima rada osobnih asistenata

Small upitnik fotka

Inicijativa "Osobni asistenti zajedno", koja radi na povezivanju osobnih asistenata/ica koji/e pružaju usluge osobama s invaliditetom s ciljem unapređenja uvjeta rada osobnih asistenata/ica, provodi upitnik o uvjetima rada osobnih asistenata/ica. Više informacija o inicijativi dostupno je na FB stranici: Osobni asistenti zajedno - sindikalna inicijativa za bolje uvjete rada. Upitnik je anoniman, ali ako želite saznati više o inicijativi, zamolili bismo vas da nam ostavite vaše kontakt podatk...

Izvanredna skupština Regionalnog industrijskog sindikata

Small skup%c5%a1tina 2

U kongresnoj dvorani Park Boutique Hotela u Varaždinu je 21. kolovoza 2020. održana sjednica Izvanredne skupštine Regionalnog industrijskog sindikata.

Potplaćenost i obespravljenost u tekstilnoj industriji

Small tribina rijeka

Na tribini u riječkoj Fillodramatici, koju smo početkom srpnja organizirali u suradnji s udrugom za ljudska prava PaRiter i Savezom udruga Molekula, govorili smo o nedavno objavljenom istraživanju Clean Clothes kampanje o tekstilnoj industriji u Hrvatskoj, o uvjetima rada, stanju radničkih prava i  važnosti sindikalnog organiziranja. Govorili su Ana Vragolović, su-autorica istraživanja, i Siniša Miličić, predsjednik RIS-a, a tribinu je moderirala Tihana Naglić iz PaRitera.

Komentar RIS-a o potporama za očuvanje radnih mjesta

Small potpore vv naslovna

Za tiskano izdanje Varaždinskih vijesti od 5. svibnja 2020. komentirali smo potpore za očuvanje radnih mjesta isplaćene poslodavcima zbog korona-krize

Nezakonito smanjivanje plaća u AP Varaždin pod krinkom korona-krize

Small travel 462125 1920

Dok krizna situacija s korona-virusom i dalje traje, neki poslodavci nažalost nenamijenski koriste javna sredstva za isplatu plaća radnicima koja su primili od države kao dio financijskih mjera koje je poduzela Vlada RH u sklopu kriznog paketa pomoći gospodarstvu.

Važnost kolektivnog pregovaranja

Small megaphone 1480342 640

Prije par tjedana mediji su objavili informacije o prijedlogu zakona koji bi za vrijeme epidemije koronavirusa derogirao prava iz Zakona o radu – „korona-zakon“ bi omogućio poslodavcima proizvoljno smanjivanje plaće putem pravilnika o radu i isključivanje odredbi kolektivnog ugovora koje se tiču materijalnih prava. Zbog ovakvih napada na radnička prava i svakodnevnih kršenja važno je biti informiran o postojećim pravima i mogućnostima njihove zaštite. Mnoga kršenja prava mogu se spriječiti ko...

Osmi mart – borba i dalje traje

Small 8mart foto 2

Međunarodni dan žena, 8. mart, dan je borbe. Na taj dan 1908. godine 15 tisuća tekstilnih radnica iz New Yorka marširalo je kroz grad, zahtijevajući ekonomska i politička prava, u prvi plan stavljajući probleme eksploatacije žena. Potaknute njihovim maršem, žene zaposlene u njujorškoj industriji proizvodnje bluza organizirale su tromjesečni štrajk u studenom 1909. Takozvani „Ustanak 20 tisuća“ potaknuo je pobune u idućih pet godina koje su značajno pridonijele uređenju uvjeta rada u njujorško...

Prijave na radionice o socijalnom dijalogu

Small logo bez teksta

Regionalni industrijski sindikat u suradnji s Centrom za razvoj radničke participacije u sklopu ESF projekta „Unapređenje socijalnog dijaloga kroz razvoj stručnih i kadrovskih kapaciteta regionalnih sindikata i organizacija civilnog društva“ organizira seriju od šest radionica o socijalnom dijalogu.

Šesto dana neprekidne blokade

Small medalja

Razbijanje mitova o tržištu rada: zašto radnici ''ne žele raditi'', zašto je ''teško'' biti poduzetnik i kako ''omogućiti'' radniku da radi i ne prima plaću? – kroz slučaj našeg člana koji je više od godinu dana pokušavao od poslodavca naplatiti zarađene a neisplaćene plaće prelamaju se simptomatični momenti funkcioniranja tržišta rada i poslovanja pojedinih poslodavaca.