Kako poslodavci kradu radnicima

Large oprez pla a

Upozorenje tražiteljima posla: MA-PLAST, obrt za izradu mljevene plastike iz Sračinca, vlasnice Jelene Bunić, ne isplaćuje plaće radnicima! Iako je Inspektorat rada utvrdio nepravilnosti te podnio optužni prijedlog protiv navedenog poslodavca Prekršajnom sudu u Varaždinu i o utvrđenim nepravilnostima obavijestio Poreznu upravu, oštećeni radnik još nije dobio svoje zarađene plaće a MA-PLAST nije završio čak niti na listi neisplatitelja plaća.

Ovaj je slučaj samo jedan od brojnih primjera poslodavaca koji zakidaju svoje radnike za zarađene plaće, a za to ne snose nikakve posljedice. Naime, iako postoji uređen sustav naknade neisplaćenih plaća putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina, poslodavci njime svjesno manipuliraju, najčešće tako da radniku/ici predaju nevažeće isplatne liste. FINA takve isplatne liste odbija prihvatiti kao osnovu za naplatu radničkih potraživanja, dok Inspektorat rada redovito odbija postupiti po prijavi o nevažećim isplatnim listama, iako dobro upoznat s ovom praksom poslodavaca. Radnicima je tako onemogućeno korištenje postojećih mehanizama naplate svojih potraživanja, sve zbog manipulacije poslodavaca i odbijanja nadležnih službi da djeluju po dužnosti. 

Pozivamo stoga nadležne institucije da stanu na kraj ovoj praksi tako što će se početi primjenjivati učinkoviti mehanizmi nadzora i kažnjavanja poslodavaca koji namjerno onemogućavaju radnike da naplate svoja potraživanja, a radnike koji se nađu u situaciji nemogućnosti naplate neisplaćenih plaća da se obrate svojim sindikatima i od njih zatraže pomoć u rješavanju ovog problema.