Ne damo MEISO

Large 17842158 648218028697252 153887023 n

Ovog su ponedjeljka radnici goričanske tvrtke MEISO sudjelovali na tiskovnoj konferenciji zajedno s predstavnicima radničkog vijeća, sindikata, udruge malih dioničara te direktoricom tvrtke, Snježanom Dominić, povodom odluke Centra za restrukturiranje i prodaje (CERP) kojom se planira promijeniti sastav uprave poduzeća.

Goričan, 10. travnja 2017. MEISO d.d tvrtka je u većinskom državnom vlasništvu, koja se već godinama bori s nemogućnošću otplate starih dugova, ali unatoč tome uspijeva uredno poslovati i ispunjavati sve svoje obveze prema radnicima. Štoviše, broj radnika ove tvrtke se u proteklih 8 godina povećao te su svi oni doprinjeli izbavljanju firme iz prethodnog, kriznog razdoblja. Do toga je došlo zbog razumnog poslovanja, ali i zbog kontinuiranog ulaganja u radne uvjete i poštivanja radničkih prava zaposlenika.

Tvrtku se nekoliko puta pokušalo privatizirati, a svojedobno su radnici zajedno s ravnateljicom predali ponudu za otkup i restrukturiranje po modelu koji bi u njihovim rukama ostavio 49% dionica. Ipak, njihovi su napori da se tvrtka do kraja izbavi iz postojećih dugova i reorganizira na način koji neće podrazumijevati gubitak radnih mjesta ili druge štetne posljedice po radnike, do danas nisu urodili plodom. Upravo suprotno tome, prema onome što se moglo čuti na tiskovnoj konferenciji, posljednji potezi Vlade i CERP-a daju naslutiti kako je krajnje predviđeno rješenje za MEISO – (pred)stečaj.

Radnici su tako ustali u obranu svojih radnih mjesta, a za očuvanje stabilnih i sigurnih radnih uvjeta još jednom se založila i sama direktorica. Na taj način je najavljena borba za očuvanje MEISO d.d.. Ovaj primjer radničkog organiziranje za obranu radnih mjesta specifičan je po tome što se poziva na mogućnost da radnici sudjeluju u odabiru ljudi na čelu poduzeća te pokazuju da postoji želja za aktivnim sudjelovanjem u procesima rada i organizacije rada. Iz tog razloga je ishod ove inicijative od velikog značaja i nadamo se da će radnici u svom naumu uspijeti, a kao izraz potpore, na tiskovnoj konferenciji su prisustvovali i Siniša Miličić i Dragutin Varga iz RIS-a.