Osmi mart – borba i dalje traje

Large 8mart foto 2

Međunarodni dan žena, 8. mart, dan je borbe. Na taj dan 1908. godine 15 tisuća tekstilnih radnica iz New Yorka marširalo je kroz grad, zahtijevajući ekonomska i politička prava, u prvi plan stavljajući probleme eksploatacije žena. Potaknute njihovim maršem, žene zaposlene u njujorškoj industriji proizvodnje bluza organizirale su tromjesečni štrajk u studenom 1909. Takozvani „Ustanak 20 tisuća“ potaknuo je pobune u idućih pet godina koje su značajno pridonijele uređenju uvjeta rada u njujorškoj tekstilnoj industriji.

Inspirirana velikom ulogom žena u borbama u New Yorku, njemačka socijalistkinja Clara Zetkin predložila je 1910. na Međunarodnoj konferenciji žena socijalista u Kopenhagenu obilježavanje Međunarodnog dana žena. Od tada se 8. mart slavi kao dan solidarnosti među ženama radničke klase.

I u radničkim borbama u Hrvatskoj žene su imale veliku ulogu – vrijedi podsjetiti na štrajk u TIVAR-u (Tekstilnoj industriji Varaždin, današnjem Varteksu) 1936. godine, koji je bio najveći organizirani štrajk u tekstilnoj industriji u Hrvatskoj. Tada je 2000 radnica i radnika sudjelovalo u štrajku, a povod je bio, uz opće nezadovoljstvo radnim uvjetima, premještaj jedne radnice na mjesto na kojemu je bila plaćena manje od muških kolega. Austrijski vlasnik pokušao je prugom koja je vodila do tvornice vagonom uvesti štrajkbrehere, no radnice su za njegov plan čule od svojih muževa i spriječile ulazak vagona sa štrajkbreherima tako što su legle na prugu. Štrajkom je uspješno izboren kolektivni ugovor.

Žene danas rade mahom na slabo plaćenim poslovima, u tekstilnoj industriji, trgovini, brizi za starije osobe. Uz to su vezane za kućanske poslove i brigu za obitelj. One su i dalje potlačene, i zbog toga je veoma važno kroz sindikalno organiziranje i borbene sindikate obraniti tekovine dosadašnjih borbi i izboriti nova prava. Vrijeme je da žene, radnice, preuzmu veću ulogu u radu sindikata i organizirano djeluju kako bi izborile svoja radnička i ženska prava!

 

Ana Vragolović

Foto: Noćni osmomartovski marš / Rijeka, 2019. Udruga Vida / Martina Šalov i Marko Laća