Osnovali smo prvu sindikalnu podružnicu osobnih asistenata/ica u Hrvatskoj

Large podru%c5%benica zvono

U udruzi Inkluzivna kuća Zvono iz Belišća osnovana je u veljači sindikalna podružnica Regionalnog industrijskog sindikata. 

Osobne asistentice iz Belišća, članice našeg sindikata, osnovale su PRVU sindikalnu podružnicu u Hrvatskoj koja okuplja osobne asistente/ice i zastupa ih prema poslodavcu. Ubrzo nakon osnivanja podružnice s poslodavcem smo održali i prvi sastanak na kojem smo dogovorili da ćemo zajedno raditi na tome da se prava i uvjeti rada asistenata poboljšaju i konstantno unaprjeđuju.

Zakon o osobnoj asistenciji počeo se je primjenjivati početkom ove godine te osobni asistenti dobivaju nove ili izmijenjene ugovore o radu, a iznos plaće i ostala materijalna prava određuju im poslodavci. Zbog toga je važno da se asistenti organiziraju kako bi s poslodavcima mogli pregovarati o svojim pravima, a sindikalna podružnica daje im upravo tu mogućnost - da sukladno Zakonu o radu, s poslodavcima pokrenu kolektivne pregovore i na koncu se izbore za bolje plaće i bolje uvjete rada.

Pozivamo i sve ostale osobne asistente/ice da nam se pridruže i krenu putem kojeg su otvorile kolegice iz Inkluzivne kuće Zvono!
Javite nam se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili nas nazovite na broj 098 931 2433