Otkaz kolektivnog ugovora

Bez prethodne najave, Industrija mesa Ivanec d.o.o. kao Poslodavac, otkazala je Kolektivni o pravima i obavezama radnika i poslodavca s tromjesečnim otkaznim rokom koji istječe 26. lipnja 2009. godine. U obrazloženju odluke koju je za poslodavca potpisao direktor Dragutin Mostečak stoji:


„Zbog recesije i poremećaja na cjelokupnom tržištu došlo je do promjena u poslovanju Poslodavca i to u negativnom smislu.


Radi gubitka kreditnog rejtinga Hrvatske, sirovina koju Poslodavac nabavlja bilo na domaćem ili na inozemnom tržištu, nabavlja se pod sve nepovoljnijim uvjetima. Naime, dobavljači traže plaćanje unaprijed ili osiguranja od banaka za naplatu potraživanja.
Stoga je Poslodavac bio prisiljen tražiti dodatno akreditive… i to po znatno nepovoljnijim uvjetima u odnosu na lani jer su kamatne stopa na dugoročne kredite rasle… Navedeno neplanirano poskupljuje poslovanje Poslodavca u budućem razdoblju.


Isto tako Poslodavac sve teže naplaćuje svoja potraživanja od kupaca za prodanu robu i izvršene usluge što je dovelo do poremećaja u likvidnosti.
Analizirajući realizaciju plana za prva dva mjeseca ove godine, Poslodavac je utvrdio pad. …prihodi se ne ostvaruju prema planu, iako su se troškovi zadržali na planiranim veličinama. No zbog općeg stanja u gospodarstvu Poslodavac očekuje i rast troškova iz razloga na koje on neće moći utjecati.


Iz naprijed opisanih razloga, preuzete obveze iz Kolektivnog ugovora dovode do poremećaja u poslovanju Poslodavca, zato otkazuje Kolektivni ugovor s otkaznim rokom od tri mjeseca. U slučaju da se planirani rezultati realiziraju, Poslodavac je voljan za vrijeme trajanja otkaznog roka, predložiti Sindikatima produženje trajanja Kolektivnog ugovora.“


Kolektivnim ugovorom najniža osnovica plaće za puno radno vrijeme i normalni učinak utvrđena je u iznosu od 1.500,00 kuna, a po grupama (koeficijentima) dodaje se i stalni dodatak:

 Osnovica kn             Koeficijent                Dodatak kn
  1.500,00                 1.00 – 1.44                 700,00
  1.500,00                 1.45 – 2.40                 400,00
  1.500,00                 2.41 – 3.74 +              100,00

Primjer izračuna plaće -

Osnovica x koeficijent + dodatak + 20 godina radog staža = bruto plaća

Radno mjesto

koeficijent

Bruto

Radnik u proizvodnji i preradi mesa I

Radnik u skladištu I

Pomoćni radnik na održavanju I

1,09

2.568,50

Radnik u proizvodnji i preradi mesa II

Radnik u skladištu II

Pomoćni radnik na održavanju II

1,22

2.783,00

Radnik u proizvodnji i preradi mesa III

Prodavač u mesnici

1,31

2.931,50

Radnik u proizvodnji i preradi mesa IV

Kuharica

Radnik na održavanju

1,40

3.080.00

Radnik u proizvodnji i preradi mesa V

1,60

3.080,00

Poslovođa i prodavač u mesnici

1,70

3.245,00

Referent prodaje, referent nabave

1,99

3.723,50

Tehnolog proizvodnje I

2,14

3.971,00

Poslovođe: klaonice, prerade mesa, rasjekaone, održavanja,

svježeg i smrznutog programa

3,06

5.159,00

Skladištar suhomesnatih proizvoda

4,76

7.964,00

šef knjigovodstva

Rukovoditelj AOP

5,10

8.525,00

Voditelj poslovnice

5,20

8.690,00

Menadžerski ugovori i iznos plaće su poslovna tajna. Radna mjesta s menađerskim plaćama su:

 
Kontroler, Tehnolog proizvodnje, Rukovoditelj proizvodnje II, Rukovoditelj službe održavanja, Rukovoditelj pravne službe, Direktor marketinga i prodaje, Rukovoditelj ekonomsko financijskih poslova, Tehnički direktor, Direktor za komercijalne poslove, Direktor društva.

Obzirom na činjenicu da je Poslodavac jednostrano i bez prethodne najave otkazao Kolektivni ugovor, Sindikat RIS smatra da je prestala obaveza čuvanja socijalnog mira. Regionalni industrijski sindikat RIS zadržava pravo na organiziranje industrijskih akcija do ponovnog sklapanja Kolektivnog ugovora. Za početak najavljujemo Otkaz Sporazuma o preraspodjeli radnog vremena za 2009. godinu.


Onako usput, prenosimo članak iz Večernjeg lista:

INDUSTRIJA MESA Slovenski MIP u stečaju, borba za posao Ivančana

Slovenci neće kupiti IMI, skratit će se radni tjedan

Autor LJILJANA RISEK, 07. 04. 2009.

Proizvodnja svinjskog i junećeg mesa u IMI-ju smanjena je 10 posto, a prerađevina pet posto

Premda su još prije nepunih godinu dana poslovodstava Mesne industrije Primorske, MIP-a, iz Nove Gorice i Ivanečke industrije mesa razgovarala o unapređivanju poslovne suradnje, a otvoreno se govorilo o Slovencima kao najizglednijim kupcima ivanečke tvrtke, sada je sasvim sigurno da od te akvizicije neće biti ništa. Zbog nelikvidnosti i velikog duga bankama i dobavljačima, koji više nije mogao podmirivati, MIP je nedavno završio u stečaju.

MIP nije ostao dužan

Srećom, kaže direktor IMI Dragutin Mostečak, MIP ivanečkim mesoprerađivačima nije ništa ostao dužan, tako da se njegovi problemi nisu odrazili na položaj Industrije mesa, koji je u kriznim uvjetima i sam po sebi dovoljno težak.

- Počeli smo osjećati posljedice krize. Proizvodnja svježeg svinjskog i junećeg mesa u padu nam je deset posto, a u proizvodnji mesnih prerađevina bilježimo smanjenje pet posto.

Traže jamstva

Likvidnost nam je poremećena, najviše zbog toga što se produljilo vrijeme naplate potraživanja. U velikoj mjeri otežano nam je i uvozno poslovanje jer se od nas traže čvrsta jamstva plaćanja, kakvih prije nije bilo. Zbog toga tražimo akreditive i jamstva, kako bismo robu uopće mogli dobiti - ističe Mostečak.

Premda su smanjeni i proizvodnja i plasman, poslovodstvo IMI zasad ne razmatra najnepopularniju mjeru - otpuštanje radnika. - Pokušat ćemo zadržati sva 173 zaposlena, a pogorša li se još situacija na tržištu, ići ćemo na skraćivanje radnog vremena i radnog tjedna - poručio je direktor Mostečak.


I još malo o bivšem, potencijalnom kupcu IMI u Večernjem listu:

Djelatnicima Pomurke bit će podijeljeno meso koje propada

Djelatnicima mesne industrije Pomurka bit će podijeljeno više tona mesa koje je, zbog isključenja struje, 13 dana stajalo na temperaturi od 0 Celzijevih stupnjeva. šefovi tvornice ocjenjuju da je veća količina tog mesa i dalje prikladna za konzumiranje, javlja 24ur.com.

Podjela mesa započela je danas, a djelatnicima će se darovati oko 26 tona mesa i 50 tona sala i loja koje se također još može koristiti. Svaki djelatnik dobit će po 40 kilograma mesa kako bi se spriječila njegova prodaja na crnom tržištu.

Kako bi se utvrdilo koje je meso ispravno, podjeli će biti nazočni veterinarski inspektori koji će ispitivati njegovo stanje i nadzirati podjelu.

Meso koje se inače čuva u hladnjači posljednjih 13 dana je na nepropisnoj temperaturi jer je zbog neplaćenih računa cijeloj tvornici isključena struja. Temperatura u hladnjačama ipak je dovoljno niska zbog čega bi meso i dalje moglo biti prikladno za konzumaciju, tvrdi financijska direktorica Pomurke Gabrijela Drvarič.

(A.Be.)