Potpisan sporazum između UNI Globala i ORPEA / SeneCura grupe

Large regionalni industrijski sindikat

Početkom travnja UNI Global Union potpisao je globalni sporazum s francuskom korporacijom ORPEA. ORPEA posluje u 23 zemlje, vodi više od 1100 domova za starije i nemoćne s kapacitetom od preko 110000 kreveta. Ovim sporazumom utvrđuje se promicanje etičke zaposlenosti, socijalnog dijaloga, kolektivnog pregovaranja te sindikalnih prava.

Regionalni industrijski sindikat je pridruženi sindikat UNI Globala i radi na realizaciji spomenutog sporazuma odnosno organiziranju radnika_ca u Hrvatskoj. ORPEA u Hrvatskoj posluje kroz sestrinsku tvrtku – SeneCura. SeneCura u Hrvatskoj upravlja s tri doma za starije na četiri lokacije i to u Zagrebu, Sesvetama, Novakima Bistranskim te u Bjelovaru.

Sporazum, potpisan u prostorijama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu, obvezuje  kompaniju na poštivanje prava 70.000 radnika/ca ORPEA-e i SeneCura-e, uključujući temeljne slobode sindikata. Također, uspostavlja uvjete za produktivan socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje. Osim promicanja sindikalnih prava, ORPEA se obvezuje izbjegavati nesigurne/prekarne oblike zapošljavanja, isplatiti dostojanstvene plaće te uvažavati glasove radnika o pitanjima kao što su omjeri broja zaposlenih. To je prvi sporazum takve vrste u industriji njege i medicinske skrbi, a naišao je i na podršku sindikata na mjestima gdje posluju ORPEA i SeneCura.

Početkom godine francuski novinar Victor Castanet objavio je nalaze trogodišnjeg istraživanja u knjizi o poslovanju ORPEA-e pod nazivom 'Grobari'. Po objavljivanju knjige koja govori o lošem postupanju korporacije prema radnicima i korisnicima nastao je medijski i sindikalni pritisak usred čega je potpisan globalni sporazum.

Dobila sam otkaz zbog sindikalnog organiziranja. Zahvaljujući kampanji i podršci UNI Care-a dvije godine kasnije vraćena sam na posao. Moji suradnici i ja iz prve ruke znamo koliku razliku čini sindikat radnicama i korisnicima o kojima se svakodnevno skrbimo. Sretna sam što se ORPEA posvetila suradnji sa sindikatima kao partnerima. Nitko drugi ne bi trebao proći ono što sam ja morala.
Anna Bacia, radnica ORPEA-e, OPZZ-KP, Poljska

Pandemija je pokazala koliko je radnicima dugotrajne skrbi i njege očajnički potreban sindikat. Kolektivno pregovaranje može transformirati ove poslove iz slabo plaćenih, opasnih, fizički i emocionalno iscrpljujućih u održive, kvalitetne poslove s dostojanstvom. A ovaj globalni sporazum s ORPEA-om može transformirati ovu industriju u Švicarskoj i izvan nje.
Samuel Burri, UNIA, Švicarska

Hrvatska spada među deset zemalja s najstarijim stanovništvom. Nažalost, infrastruktura ne prati te trendove. Manjak domova za starije, manjak osoblja, kojeg većinom čine žene, zatim intenzitet rada te niske plaće samo su neki od problema. Smatramo da se poboljšanjem radnog mjesta poboljšava i kvaliteta usluge, a do poboljšanja dolazi kroz organiziranje i kolektivno pregovaranje. Za kraj, da parafraziram jednu pop ikonu – budućnost je organiziranje, organiziranje je budućnost.
Luka Čuljak, RIS, Hrvatska