Sindikalna edukacija u slavonskoj Zlatnoj dolini

Large ognjen

Članice i članovi Regionalnog industrijskog sindikata proteklog su vikenda sudjelovali na trodnevnom sindikalnom seminaru 'Radničko sudjelovanje u upravljanju, odlučivanju i nadzoru nad poduzećem', koji je u organizaciji Centra za razvoj radničke participacije (CRRP) održan u Požegi.

Seminar je započeo projekcijom dokumentarnog filma Tvornica je naša!, filma o radničkom zauzimanju tvornice ITAS, te uspostavi radničkog vlasništva i upravljanja poduzećem. Sudionicima seminara obratio se je i Dragutin Varga, potpredsjednik RIS-a i glavni sindikalni povjerenik u ITAS-u, ujedno i predsjednik Upravnog odbora poduzeća, te im je iz prve ruke prenio iskustvo sudjelovanja u najdramatičnijem periodu radničke borbe za ITAS - od zauzimanja poduzeća 2005., stečaja, pravne i sindikalne borbe čiji je vrhunac bio štrajk glađu, do osnivanja novog poduzeća ITAS Prvomajska, te ponovnog pokretanja proizvodnje 2007.

 

Drugi dan seminara započeo je nastavkom razgovora o ITAS-u, gdje su Ivana Harjač, članica RIS-a i radnica ITAS-a, te Nikola Ptić, član udruge Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, predstavili aktualnu situaciju u poduzeću te projekt koji se kroz udrugu CRRP trenutno provodi u ITAS-a, s ciljem podizanja razine već postojećeg radničkog upravljanja, te razvojem modela vlasništva u kojem bi i mladi te novi radnici mogli biti suvlasnici poduzeća. 

 

Program je nastavljen panelom na kojem su predstavljeni primjeri radničkog sudjelovanja u upravljanju poduzećem na primjerima Hrvatskih autocesta i Luke Kopar u Sloveniji. 

 

Mladen Jovičić, član Izvršnog odbora Sindikata dizaličara Luke Kopar i član Nadzornog odbora Luke, predstavio je višegodišnji rad sindikata u Luci Kopar koji je kulminirao prošle godine spontanom petodnevnom blokadom luke u kojoj je sudjelovalo i lokalno stanovništvo. Time je spriječena namjera vlade Slovenije da zamijeni članove Nadzornog obora i Upravu poduzeća, a kako bi otvorila put davanju Luke Kopar u koncesiju strancima. Radnici u Luci Kopar imaju tri od devet članova Nadzornog odbora koje je imenovalo radničko vijeće, a radničkog predstavnika imaju i u Upravnom odboru. Kako je istaknuo Jovičić, rezultat je to organiziranog i promišljenog sindikalnog djelovanja koje kombinira radnički pritisak odozdo te uspješno korištenje zakonskih mogućnosti radničkog suodlučivanja u poduzeću.

 

Primjer radničkog sudjelovanja u nadzoru nad poslovanjem Hrvatskih autocesta izložio je Anđelko Kasunić, član Nezavisnog cestarskog sindikata i predsjednik najveće sindikalne podružnice NCS-a, one unutar HAC-a. Kao i u slučaju Luke Kopar, ulazak radničkog predstavnika u Nadzorni odbor HAC-a rezultat je širokog pritiska sindikalnog članstva i vodstva spram nositelja političke moći, uz neizostavno poznavanje i korištenje postojećih zakonskih mogućnosti, što je omogućilo da osim borbe za zaštitu i unapređenje radničkih prava sindikat NCS sudjeluje i u otkrivanju te sprečavanju korupcije unutar Hrvatskih autocesta. Također, sindikat je svoju širu političku funkciju, onu borbe za javno dobro, pokazao i iniciranjem kampanje prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju, gdje je okupljena široka koalicija sindikata i udruga civilnog društva te spriječen pokušaj štetnog upravljanja javnim dobrom - u ovom slučaju, autocestama.

 

Središnji dan seminara zaključila je Dijana Kos, potpredsjednica Sindikata poštanskih radnika iz Slovenije, koja je predstavila strukturu i rad sindikata koji se dugi niz godina bori kako s upravom poduzeća tako i s drugim sindikatom koji djeluje u poduzeću, sve kako bi se izborili za reprezentativnost i ostvarili legitimno pravo sindikalnog zastupanja svojih članova. Pritom, kako ističe Kos, ta ih borba nije omela da pokreću uspješne javne kampanje kojima upozoravaju na izuzetno nisku razinu radničkih prava u sektoru poštanskog prometa, te tako izborenim statusom angažiranog i borbenog sindikata ostvare mogućnost utjecaja na javnost, te posredno i na upravu matičnog poduzeća.

 

Završni dan seminara otvorio je, izlaganjem o ulozi politike u sindikalnom djelovanju, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata, Siniša Miličić, a primjer uspješnog političkog organiziranja dala je Jelena Miloš, članica udruge BRID, koja je predstavila platformu Zagreb je naš!. Službeni dio programa završen je produktivnom raspravom i izmjenom iskustava svih sudionika seminara.

 

Na seminaru su osim članica i članova RIS-a sudjelovali i članice i članovi više sindikata iz Slovenije i Hrvatske, (Sindikat poštanskih radnika i Sindikat dizaličara Luke Kopar; Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Samostalni sindikat radnika studentskih centara RH, Nezavisni cestarski sindikat) te aktivistice i aktivisti organizacija CEDRA (iz Slovenije) i BRID. Ukupno je na seminaru sudjelovalo više od 30 sudionika/ica. Organizator programa, Centar za razvoj radničke participacije, organizacija je koju su prošle godine zajednički osnovali Regionalni industrijski sindikat, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju te Zadruga za dobru ekonomiju, s ciljem da se kroz edukativne i terenske aktivnosti podigne razina radničkog sudjelovanja u vlasništvu i upravljanju poduzećima. Seminar je održan na imanju Zlatni lug, koje je, kao i RIS, član Zadruge za etično financiranje.