Udri po sindikalistima

Large novosti dg udri po sindikalistima

Tjednik Novosti objavio je kolumnu Dragana Grozdanića: „Udri po sindikalistima“ u kojoj autor navodi nekoliko primjera uplitanja poslodavaca u rad sindikata te nasrtaja na sindikalno organizirane radnike i njihove povjerenike.

Izvor: Novosti: Udri po sindikalistima

Piše: Dragan Grozdanić, Tjednik Novosti #904, 13. travnja 2017.

.......  "Dalo bi se toga još nabrojati, ali čujmo i Sinišu Miličića, predsjednika varaždinskog Regionalnog industrijskog sindikata (RIS), koji je nedavno doživio nezamislivo: uprava tvrtke Autoprijevoz Varaždin održala je konferenciju za štampu jer je bila užasnuta sazivanjem sindikalnog sastanka! To je ocijenjeno nedopustivim miješanjem poslodavca u rad sindikata i pritiskom na njegove članove. Od 350 zaposlenih u AP Varaždinu njih 120 su članovi RIS-a.

- Sumnjamo da radnike (vozače) varaju na satnicama, odnosno ne isplaćuju im sve zarađene sate. Poslodavac bi trebao dati radniku ispis radnog vremena za prethodni mjesec. Direktor AP-a Franc Harapin, inače bivši sudac Županijskog suda Varaždin, poručio je da se taj ispis može dobiti samo na zahtjev radnika. No sindikat u ime radnika ima pravo zahtijevati ovakav ispis. On i dalje želi da mu svaki radnik ponaosob dođe zatražiti ispis - kaže Miličić.

Da je u AP-u nepoželjno biti sindikalno organiziran govori i sljedeći slučaj. Ondje radi jedan mladi vozač autobusa, pouzdan, ‘lagane noge’, što znači da istančanim osjećajem za vožnju u prosjeku troši manje benzina, pa čak i od tvornički propisane količine – tko ne bi takvog radnika volio imati? Vozio je europske turističke ture, ali je odnedavno prebačen na lokalne linije. Razlog?

- Kao sindikalni povjerenik nije pristao dati pozitivno mišljenje o otkazu sedmorici svojih kolega - objasnio je Miličić."